Als een vorst in Frankrijk ..... - Rochelle en Erik

Ook wij kijken al jaren naar een woning in Frankrijk. Dat begon al eind jaren negentig. Voor deze eeuwwisseling kozen we echter voor een jaar wereld-reizen en (nog) geen woning in Frankrijk. De dotcom crisis begin deze eeuw en de geboorte van onze kinderen erna zorgen ervoor dat het een latent gevoel bleef waar we niet aan toegaven. En natuurlijk dat de prijzen flink opliepen. We keken immers niet naar zomaar een woning, nee, we hadden de droom om ooit de eigenaar te zijn van een Château. Familie en vrienden raden dat natuurlijk af en verklaren je voor gek, mede geholpen door programma's als 'ik vertrek'. De herstel- en onderhoudskosten, die zijn toch veel te hoog. Waar begin je aan... Toch gingen we op zoek naar dat ene, perfecte droom-kasteel.

Via internet kun je al snel een selectie maken. Wens: enigszins toeristische omgeving, niet vervallen en vooral betaalbaar natuurlijk. Die combinatie valt nog niet mee, zo bleek. Na de internet selectie vraag je info aan bij de makelaar en als het echt wat leek gingen we op bezoek. Ruim een tiental châteaux (en een oude abdij) hebben we bezocht. Over het algemeen zijn het prachtige historische gebouwen, maar schrik je van de bouwkundige staat. Het is toch steeds weer een enorm verschil tussen de mooie foto's op de site en brochures en de werkelijkheid.
Maar toch eind 2008 vonden we toch een prachtig groot château in de Vendee. Gerenoveerd (nou ja, dat was wel met een korreltje zout te nemen), op 15 km van de Vendee stranden, en al vier jaar te koop. We deden een Hollands laag bod dat de Franse makelaar niet eens aan de Engelse eigenaar wilde doorgeven. Tja, serieus werden we dus niet genomen. Ik verwacht dan een tegenbod en dan kom je ergens uit. Maar niet in dit geval. Toch maar een hoger bod gedaan en opeens wilde de eigenaar hiervoor aan ons verkopen. Althans, dat zei zijn makelaar. Dat was wel schrikken, we hadden dat toch nog niet verwacht.

Omdat het nu wel serieus was, moest ik wel op zoek naar deskundige begeleiding. Ik heb best zelf wat financiële kennis, maar de details van de specifieke Franse wetten en regels, die ken ik natuurlijk ook niet. Op internet is natuurlijk best veel te vinden. Zo is het bijvoorbeeld handig om een SCI op te richten, maar die moet wel speciale statuten hebben voor de Nederlandse fiscus. Die statuten vind je niet op internet. En in de praktijk gaat dat best wel eens fout zo had ik gelezen. Waar ook al weer? Ik denk dat het deze nieuwsbrief was. Nou volg ik al jaren de nieuwsbrief van Thierry Biguet. Naast de actuele onderwerpen heb ik me vooral verbaasd over de problemen (en oplossingen) die ontstaan bij de aan- en verkoop van huizen in Frankrijk. Ik had al snel de conclusie getrokken dat ik dit niet alleen moet doen. Maar met wie dan wel? Natuurlijk zijn er 'adviseurs' genoeg, en ook ik heb een rondje (per mail) langs deze adviseurs gemaakt. Maar met Thierry klikte het op gebied van deskundigheid, aanpak en (niet onbelangrijk) tarief. En daarop volgden natuurlijk een kennismakingsgesprek, waardoor het ook nog op persoonlijkheidsvlak klikte. Het heerlijke Franse Nederlandse accent, plezierig in de omgang en alert op details. Al probeer ik wel nog steeds zijn humor te doorgronden (en hij de mijne ongetwijfeld :-).

Maar goed, even terug naar dat château in de Vendee. De Franse makelaar reageerde niet meer, en uiteindelijk ook niet meer op Thierry's vragen. Niet echt professioneel natuurlijk (je bent toch een klant, als het niet nu is dan wel misschien in de toekomst), maar wat doe je er aan. Via via hoorden we dat er inmiddels een hoger bod was waar de verkoper mee verder ging. Thierry adviseerde me om niet te verhogen en vast te houden aan het eigen budget. Hij zei letterlijk: er komt vast wel een nieuw château. Op dat moment heb je daar niet veel aan. Hoezo, deze is toch perfect? Maar ik moet achteraf bekennen dat hij hierin helemaal gelijk heeft gekregen.

Eind 2010 zag ik op internet een interessant château te koop staan. Prachtige foto's, gelegen in het mooie en toeristische Loire gebied, en volgens de brochure ook nog eens volledig gerenoveerd. Dit kon niet kloppen, dit voldoet aan de eisen. Snel een afspraak gemaakt om te bezichtigen. De eigenaar bleek van Engelse afkomst te zijn. Hij had dit Château La Mothaye net voor de krediet crisis gekocht, gerenoveerd en een jaar lang succesvol als B&B geëxploiteerd. Maar zijn vrouw had heimwee, dus ze gingen terug naar de UK. Het château was precies wat we zochten! En in werkelijkheid was de bouwkundige staat nog beter dan verwacht. Zo is het dak (een belangrijke kostenpost) in 1999 vernieuwd, zijn er vijf mooie badkamers gemaakt, nieuwe gastenkamers, nieuwe keuken, nieuwe eetkamer, etc, etc. En nog eens gelegen op een landgoed van maar liefst 36 hectare! De eigenaar heeft een houtkachel (een mega brander) erin laten plaatsen om de CV te verwarmen. Iemand uit het dorp kapt de dode bomen, zaagt en klooft het hout en stapelt de helft op in de schuur (de andere helft is voor hemzelf). Hiermee hou je de stookkosten wel laag in de winter. De buurman / boer pacht een groot deel van de weilanden (en maait de rest) zodat je daar ook niet echt naar om hoeft te kijken. Kortom, alles klopte dus we deden een bod. Uiteindelijk zat de verkoper zo in tijdnood dat hij aan ons verkocht na slechts een lichte prijsverhoging van onze kant. Wij hadden immers geen financieringsbehoud. En Thierry bedankt dat we niet veel hebben verhoogd t.o.v. ons oorspronkelijke bod. Goed advies!

De verkoper regelde alles via een Franse notaris. Die man werd al helemaal gek van deze Engelsman die nauwelijks Frans sprak, maar wel elke dag belde met vragen en 'demands'. Toen de notaris hoorde dat het château ook nog eens verkocht was aan een Hollander met een Hollandse makelaar werd de notaris bijna spontaan overspannen. Thierry heeft hem vrij snel gebeld en de notaris was zo blij dat hij te maken had met een Fransman die (uiteraard) Frans sprak en de Franse regelgeving goed kende. Erg goed zelfs, want Thierry heeft uit de verkoopaktes nog wat, laten we zeggen, onduidelijkheden weten te corrigeren.  Niet heel belangrijke zaken, maar het moet wel goed op papier staan natuurlijk. Als koper kun je kiezen voor een eigen notaris. Ik dacht, laten we het makkelijk doen en dezelfde notaris gebruiken. Thierry raad dit sterk af. Als er problemen zijn kun je beter je eigen onafhankelijk notaris hebben. En zo gingen we in zee met de notaris die Thierry voorstelde. Toevallig geen onbekende voor de notaris van de koper, hij kende 'Thierry's' notaris nota bene van enige publicaties. Een ander detail:  voor de bijgebouwen was er volgens de verkoper ook een vergunning aanwezig om Gites van te maken. Ik geloofde dat natuurlijk, maar Thierry niet. Eerst zien. En inderdaad de vergunningen bleken verlopen te zijn. Hoeft geen groot probleem te zijn, maar laten we het wel even opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract, was Thierry's advies. En Thierry vraagt vervolgens zelf een nieuwe vergunning aan. Wel zo makkelijk zoals hij weet hoe en waar je dat moet doen.
En zo zijn er nog veel zaken waar Thierry bij betrokken is geweest. Zo werd mijn betaling tegengehouden door de Franse bank. Thierry regelt met de notaris dat de overdracht toch plaatsvindt. Goed dat Thierry zo aandrong bij mij om het château op tijd te verzekeren (en een bewijs hiervan te vragen). Dit voor mij onbelangrijke detail was bij de overdracht essentieel anders was het minstens een week vertraagd. Op de dag van de overdracht kwam Thierry zelf naar Frankrijk om het château te bezichtigen, maar vooral ook om bij de Notaris aanwezig te zijn. Ik dacht, dat doen we vast snel. Helaas, het was een lange zit van een paar uur met vele handtekeningen en parafen op allerlei documenten. Gelukkig zei Thierry me waar te tekenen. Deze dag van de overdracht was een prachtige warme voorjaarsdag. Echter 's avonds, onze eerste avond in ons eigen château, begon het enorm te onweren en te regenen. De stroom viel uit en in de kelder stroomde wat water naar binnen. Wij balen, wat hebben we nu weer gekocht. Maar de dag erna gingen we naar het winkelcentrum in de buurt. Dat is pas 2 jaar oud, dus gloednieuw. De winkels waren dicht: vanwege wateroverlast van de onweersstorm de nacht ervoor. Nou dachten we toen, wij hadden alleen een plasje water in de kelder, zo slecht bouwden ze toch niet 200 jaar geleden. En de stroomuitval was in het hele dorp, dus ook niet echt 'ons probleem'.

Al met al zijn er zo een heleboel grote en kleine zaken die geregeld moesten worden bij de aankoop van ons Château La Mothaye in Frankrijk. Thierry regelde ook de wateraansluiting. Dat mag niet geweigerd worden, maar de oude eigenaar had nog wat schulden openstaan bij het waterbedrijf. Daar hebben wij natuurlijk niets mee te maken, maar probeer dat zelf maar eens duidelijk te maken. Wel zelf hebben we geregeld dat we telefoon en internet hebben. Dat hebben we geweten ook, dit duurde maanden voordat de lijn werkelijk operationeel was...
Het zoeken en vinden van een château dat koste al jaren, gelukkig duurde door de hulp van France Pro Consult de overdracht en het 'opstarten' van het Chateau een stuk minder lang. Wij zijn achteraf erg tevreden over de hulp die we van Thierry hierin hebben gekregen. En nog steeds, een jaar na de overdracht, heb ik nog regelmatig contact met Thierry over kleine zaken waar we tegen aan lopen.

Maar inmiddels zijn we ook al flink op weg met onze droom: een château in Frankrijk. En daar moet je natuurlijk wel iets mee doen. Het is immers een kasteel uit 1830 met een oude kapel dat zelfs dateert uit 1732. Voor de Franse revolutie was het een klooster, dat verwoest is tijdens deze revolutie. Op de funderingen is het nieuwe château gebouwd. Nadien hebben er Franse edelen gewoond, waaronder een belangrijke Franse Markies. We zijn, als we kijken naar de levensloop van dergelijke historische gebouwen,  uiteindelijk toch slechts tijdelijke beheerders. En hebben de morele plicht om het château beter en mooier door te geven aan de volgende beheerders. Hopelijk duurt dat nog vele jaren natuurlijk en genieten we zelf van deze unieke plek. Ondertussen willen we château La Mothaye niet alleen voor onszelf houden. Daarom gaan we ook door met de B&B / chambre d'hotes die de vorige eigenaar begonnen was. We wonen nu half in Nederland (werk, schoolgaande kinderen) en half in Frankrijk en zijn in ieder geval in deze zomermaanden open als B&B. Iedereen die ook eens als een 'vorst in Frankrijk' wil genieten van de Loire streek, de kastelen, de wijnen, de rust, de hertjes in de tuin, en de loire natuur is daarom welkom in onze B&B. En dit is mede mogelijk gemaakt door de hulp en begeleiding van Thierry van France Pro Consult. Thierry bedankt hiervoor en alle lezers: bienvenue a château la Mothaye. Meer weten over ons château? Kijk op www.lamothaye.com.

Rochelle, Erik, Mats, Tijn en June.

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > als een vorst in frankrijk ..... - rochelle en erik