Notie van daadwerkelijke verblijfplaats - september 2021

Als gebruikelijke en daadwerkelijke verblijfplaats van de belastingbetaler is het bij de hoofdverblijfplaats mogelijk om te profiteren van interessantere fiscale voordelen dan bij een tweede huis. Een overzicht van de fiscaliteit van het hoofdverblijf.


Definitie hoofdverblijfplaats

De hoofdverblijfplaats is per definitie de woning waar de belastingbetaler daadwerkelijk woont. Een verblijfplaats wordt beschouwd als hoofdverblijfplaats vanaf het moment dat de belastingbetaler en zijn familie er wonen en waar het centrum van materiële en professionele belangen zich bevindt. Het is daarom onmogelijk om twee hoofdverblijfplaatsen te bezitten.


Keuze van hoofdverblijfplaats

De keuze van de hoofdverblijfplaats is een belangrijke keuze wat betreft de belastingen. Stellen moeten een gezamenlijk verblijf kiezen en kunnen alle mogelijkheden bestuderen met betrekking tot belastingaftrek zoals de uitgaven verbonden aan de woning en aan zijn locatie. Behalve de werkelijke kosten kan de keuze van de hoofdverblijfplaats het mogelijk maken om te profiteren van belastingkredieten op grond van uitgaven ten gunste van het milieu en voor hulp aan personen, of op grond van rentes op een lening.

Wijziging van de tweede verblijfplaats

Om verschillende belastingen te vermijden is het mogelijk om uw tweede huis te wijzigen in hoofdverblijfplaats voordat u deze te koop zet. Het is echter geen gemakkelijke onderneming en als u geïnteresseerd bent hierin, staan u vele administratieve stappen te wachten. De wijziging van het tweede huis zal pas werkelijk ingaan wanneer de eigenaar meer dan 6 maanden per jaar in de woning verblijft.


Dit artikel is op de website geplaatst voor openbare informatiedoeleinden. De artikelen op de website worden regelmatig bijgewerkt, voor zover dat mogelijk is. Vanwege voortdurende veranderingen in de geldende wet- en regelgeving kunnen we de huidige toepassing van een eerder geplaatst artikel echter niet garanderen. France Pro Consult kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de onjuistheid en de veroudering van de artikelen op de website. 

 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > notie van daadwerkelijke verblijfplaats - september 2021