Toegevoegde waarde en ‘Plus Value’ - Paul Holtkamp

Na 16 jaar met heel veel plezier ons 2e huis in Bonnat, Creuse, gewoond te hebben, is ons domein verkocht. Het was een prachtige tijd en wij hadden dit huis gekocht om te ‘ontstressen’ van de dagelijkse drukte in Nederland, 850 kilometer weg van deur naar deur. Goed te doen, ook al was het maar voor een extra lang weekend. De reis was het waard. Ook onze familie en vrienden kwamen regelmatig voorbij om heerlijk te kunnen genieten van ons “maison avec piscine.”  

Maar aan alles komt een einde, verkopen vanuit onze optiek vonden we een verstandige actie. Als je ouder wordt is het verstandig daar goed over na te denken en niet te wachten tot de kinderen worden opgezadeld met een erfenis die op termijn een probleem zou kunnen worden. 

We hebben zelf een lokale makelaar aangezocht en tevens het huis te koop aangeboden op twee verschillende daarvoor bestemde websites. Ervaring leert dat de Franse makelaar niets anders doet dan een A4-tje op z’n raam plakken en hopen op courtage, die volgens Nederlandse begrippen (te) hoog is.

Zo kwamen we in contact met ‘A la Une’, de uitgave van France Pro Consult. Een nieuwsbrief met wetenswaardigheden en wetgeving omtrent huizenbezit. Heel behulpzaam als je in het verkooptraject bent aangeland maar ook daarnaast zinvol om te weten.  

De verkoop is na ± 14 maanden een feit geworden en werd het tijd een notaris bij de verkoop te betrekken. Na enkele contactmomenten en afspraken bij de notaris kom je toch in een traject terecht met specifieke eigenschappen die totaal anders zijn dan we in Nederland gewend zijn. Ondanks dat onze kennis van de Franse taal voldoende is om te converseren met buren, Franse vrienden en boodschappen doen, is het taalgebruik en correspondentie met de Franse notaris een ander verhaal. We zagen de bui al hangen.

Toen hebben we steun gezocht bij Thierry Biguet en hem de conceptbrief, bestemd voor de notaris, laten lezen. Het eerste wat hij zei was dat e.e.a. goed was verwoord, ”maar zo gaan we in Frankrijk niet met de Notaris om en dan bereik je niet of met weinig medewerking je doel.”

Alleen al de ‘Plus Value’ en de berekening van de winst op het huis vraagt kennis van zaken en dat is bijzonder lastig gebleken. De notaris is het verlengde van de Franse overheid en komt niet direct op voor jouw financiële belangen. Het is een heel gedoe om de juiste stukken ‘fiscus klaar’ te maken. Thierry heeft dit volledig en met goed resultaat op zich genomen en daar waren we zeer gelukkig mee.

De verkoop en fiscale ondersteuning zijn zonder problemen afgewikkeld en gaat ons fiscaal voordeel opleveren, wat ons zonder de ondersteuning van Thierry waarschijnlijk niet gelukt zou zijn.

 

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > toegevoegde waarde en ‘plus value’ - paul holtkamp